Tudnivalók a számvizsgáló bizottság feladatairól

Mivel a társasházak a közös költségből tartják fenn magukat, nagyon fontos, hogy rendben legyen a pénzügyek kezelése, és annak ellenőrzése, erről gondoskodik a számvizsgáló bizottság, a testület kiemelt feladata, hogy ellenőrizzék a gazdálkodást egy adott házban.

Hogy hogyan álljon fel a számvizsgáló bizottság, azt a társasházakról szóló 2003-as törvényhatározza meg, ami szerint a tagok csak és kizárólag tulajdonostársak lehetnek, vagyis külső személy vagy cég, sőt a ház alkalmazottai sem tölthetnek be pozíciót a testületben, az érvényes összeférhetetlenségi szabályok miatt. A bizottság elnökét a tagok maguk közül választják ki. A létszámmal kapcsolatban a számvizsgáló bizottságra vonatkozó törvény nem fogalmaz meg egyértelmű követelményt, csupán csak annyit, hogy legalább egy elnökre és két tagra van szükség, vagyis minimum három fő szükséges a számvizsgáló bizottságba. Ajánlott páratlan számú tagszámmal rendelkeznie a testületnek, a szavazategyenlőség elkerülésének érdekében.

számvizsgáló bizottság egyik fő feladata, hogy bármikor ellenőrizheti a közös képviselőt, vagy az intéző bizottság ügyintézését, emellett a társasház havi pénzforgalmát is vizsgálhatja, annak érdekében, hogy ne történjen visszaélés. A testület véleményezi az éves elszámolást, és már a következő év költségvetéseit is ellenőrzi, és ha valamivel nem ért egyet, azt jelzi a társasház képviselője felé.

A bizottság javaslatot tesz a közös képviselő, illetve az intéző bizottság elnökének díjazására, értelemszerűen, ha a tagok között ezzel kapcsolatban nincs egyetértés, akkor szavazás útján hozzák meg a végső döntést. A számvizsgáló bizottság egyik tagjának sem feladata, hogy a társasház vagy valamely tulajdonos ügyében személyesen járjon el, vagy gondoki feladatokat lásson el, továbbá nem tartozik feladatai közé a közös képviselő utasítása sem!

Ha további segítségre lenne szüksége társasház kezeléssel kapcsolatban, keresse a P.Color Kft.! Szolgáltatásainkról bővebben honlapunkon, a www.tarsashazaink.hu címen tájékozódhat! Kérdés esetén hívjon minket telefonon, a 06-30-960-6551-os számon, vagy írjon e-mailt a info@pcolor.hu címre!

Megosztás itt:

Spread the word. Share this post!

About the Author: thazadmin

Aláírás: [center][b]Barkóczi Zoltán[/b]
P.Color Kft.
[i] ügyvezetõ[/i][/center]
Web oldal: P.Color Társasház

error: Védett tartalom !!