OTP Pályázat Társasházaknak

Társasházi pályázat idén ötödik alkalommal

Mostanra minden második társasház lakóinak komoly műszaki problémákkal kell szembenézniük, amelyek megoldását már nem sokáig halogathatják. Az elhatározást és az öngondoskodást is ösztönzi az OTP Bank az idén már ötödik alkalommal meghirdetett társasházi pályázata, amely 2013-ban megemelt keretösszegű, 7,2 millió forintos vissza nem térítendő támogatást nyújt a lakóközösségeknek.

Manapság egyre égetőbb kérdés a lakóközösségek számára az épületek energiahatékonysága és állagmegóvása, mivel a társasházi épületek körülbelül 12 százaléka rendkívül elhanyagolt állapotban van vagy komoly műszaki problémákkal küzd, és a társasházak mintegy fele tartozik abba a kategóriába, ahol kisebb műszaki problémák vannak – derül ki a Habitat for Humanity magyarországi szervezetének társasházakat érintő országos felméréséréből.

„A lakótelepi házak esetében a fő problémakör az épület energetikai paramétereinek leromlása (szigetelés, nyílászárók, fűtés), míg a hagyományos építésű épületek esetében a nyílászárók javításán felül olyan alapvető működési problémákat kell a jövőben megoldani, mint a szivárgó vagy eltörő vezetékek, valamint a beázó tetőszigetelés − magyarázza Szurop István, az OTP Bank társasházi és lakásszövetkezeti információs portáljaként működő Házfórum vezetője. A szakember szerint az első szükséges lépés, hogy a lakóközösség belássa, a lakóépület elavultsága miatt gyakorlatilag időzített bomba ketyeg a fejük felett. A megoldás pedig nem olyan nehéz, mint gondolnák, hiszen ma már többféle forrás támogatja a lakóközösségek modernizációs és felújítási törekvéseit.

Többek között ilyen az OTP Bank Társasházi Pályázata is, amely az öngondoskodást, az előre gondolkodást és a lakóközösségi összefogást szeretné erősíteni, illetve katalizálni. A pályázat könnyen elkészíthető, egyfajta beugrót jelent a nagyobb tervek megvalósításához. „Ha egy társasház képes arra, hogy az OTP Társasházi Pályázaton induljon, akkor arra is képes lesz, hogy kezébe vegye a sorsát és megoldja az állagromlás, és az energiapazarlás problémáját” – összegzi Szurop István. A szakember arra is felhívja a figyelmet, hogy a rezsicsökkentést, illetve az így megtakarított forintokat állami kamattámogatott hitelekbe és − ugyancsak államilag támogatott − lakástakarékba forgatva lenne lehetőség az öngondoskodó, akár önerő nélküli felújításra is. „Tehát az eszközök adottak, csak szándékra, lakóközösségi összefogásra lenne szükség. A társasházi pályázat ehhez kínál gyakorló terepet, ezeket erősíti, a Házfórum pedig információt, ötleteket, példákat kínál mindehhez” – húzza alá a portál vezetője.

Az OTP Társasházi Pályázatán keresztül az idén már ötödik alkalommal juthatnak vissza nem térítendő támogatáshoz a lakóközösségek környezetvédelmi, közösségépítési, valamint életminőség-javítás kategóriákban céljaik eléréséhez. Az OTP Bank a társasházakat a szűkebb környezetük minőségének javításában, szépítésében, rendezettebbé tételében, a közösségi élet kialakításában, fenntartásának támogatásában, a lakóépület és a lakók biztonságát szolgáló fejlesztések támogatásában, és ezeken keresztül a közösségi kezdeményezések ösztönzésben segíti.

A lakóközösségek között a március 18-án induló, és június 30-án záruló pályázaton a korábbiakhoz képest megemelt keretösszeget, összesen 7,2 millió forintot osztanak szét. A konkrét tervvel rendelkező közösségek a Házfórumon (www.hazforum.hu) keresztül pályázhatnak a támogatásra. Az érdeklődők a lehetőségről bővebb információkat szerezhetnek a THT (Társasházi Háztartás) Magazin országos roadshow-ján is.

„A pályázók köre évek óta folyamatosan bővül, tavaly mintegy 1 000 társasház fordult hozzánk segítségért konkrét céljaik megvalósításához – összegzi a tavalyi tapasztalatokat Csonka Tibor, az OTP Bank Mikro- és Kisvállalati Igazgatóságának ügyvezető igazgatója. Kategóriánként három nyertest hirdetünk ki, de ennél rendszerint jóval több támogatásra méltó pályázati anyaggal találkozunk, ugyanakkor a már kész tervek megvalósítását sem kell elnapolni, amennyiben a társasház lakói körében megszületett az elhatározás a változtatásra, hiszen a pályázati források mellett számos egyéb finanszírozási lehetőség áll rendelkezésre. Például segíthetnek a korszerűsítésben a külső-belső felújítási munkák finanszírozásában az állami kamattámogatott hitelek, illetve kedvező feltételű lakás-takarékpénztári szolgáltatások.

(az OTP Bank sajtóközleménye)

Megosztás itt:

Spread the word. Share this post!

About the Author: thazadmin

Aláírás: [center][b]Barkóczi Zoltán[/b]
P.Color Kft.
[i] ügyvezetõ[/i][/center]
Web oldal: P.Color Társasház

error: Védett tartalom !!