Hétfőtől enyhülnek a szigorítások – A közgyűlésekre még nem

A vidéki könnyítések után hétfőtől Budapesten is enyhülnek a szigorítások. Itt tartunk most:

– Az egy háztartásban élők kivételével mindenki köteles a másik embertől lehetőleg másfél méteres védőtávolságot tartani.
– Az üzletben történő vásárlás, illetve a tömegközlekedési eszközökön való tartózkodás során a maszk viselése továbbra is kötelező.
– A védőtávolság megtartása mellett a közterületek, a parkok és a szabadtéri játszóterek hétfőtől látogathatóak.
– A 65 éven felüliek továbbra is 9 és 12 óra között látogathatják az élelmiszerüzleteket, a drogériákat és a gyógyszertárakat, a 65 éven aluliak pedig az ezen kívüli időszakban.
– A piacok nyitvatartásának rendjéről az önkormányzatok ettől eltérően is rendelkezhetnek.
– Hétfőtől valamennyi üzlet kinyithat és látogatható.
– A vendéglátóhelyeken, így különösen az éttermekben, kávézókban, cukrászdákban, büfékben, presszókban a kerthelyiségben, illetve a teraszon már lehet tartózkodni.
– A vendéglátóhelyeknek 2020. szeptember 1-ig nem kell közterület-használati díjat fizetnie a terasz után.
– A strandok, szabadtéri fürdők nyitva tarthatnak.
– A szabadtéri múzeumok és az állatkert kinyithat.
– A szolgáltatások bárki által szabadon igénybe vehetők, a szolgáltatást nyújtó üzletek szintén nyitva tarthatnak korlátozás nélkül.
– Istentiszteletek és misék megtarthatóak, polgári házasságkötés és temetés szintén. A 200 fő alatti családi rendezvények, lakodalmak Budapesten 2020. június 15-től tarthatók meg.
– Az egyetemek nyitva lehetnek, de erről mindenhol a felsőoktatási intézmény vezetője jogosult dönteni. A felsőoktatási intézmények kollégiumainak látogatása továbbra is tilos.

A 200 fő alatti lakodalmak vidéken már május 14-e óta megrendezhetők, ennek ellenére a közgyűlések még nem kaptak zöld utat. Ez derül ki a Koronavírus Ügyeleti Központ válaszából, melyet egy nagykanizsai közös képviselő küldött el szerkesztőségünkbe:

“A társasházi közgyűlésre még mindig érvényes a 46/2020. (III. 16.) Korm. rendelet 4§, miszerint:

4. § (1) Rendezvény helyszínén a résztvevők számától és a rendezvény helyszínétől függetlenül tilos tartózkodni. Gyűlés helyszínén tartózkodás tilos.”
Annak fényében, hogy a napi kontaktusok lehetőségét tekintve egy társasházi közösséget akár zártabbnak is tekinthetünk mint egy 200 fős lakodalomi sokaságot, meglepő is lehet ez a válasz.

A tiltás fenntartását minden bizonnyal az indokolja, hogy nincs két egyforma helyzet, így az ajánlások csak értelmezési problémák tömegét eredményeznék, miközben a kitolt elszámolási moratórium miatt mindenkinek lesz elég ideje a közgyűlések lebonyolítására.

A fontos döntések megszavazására most is van lehetőség, igaz meglehetősen macerás módon, ami megkérdőjelezi a rá fordított idő ésszerűségét.

Ahol valóban sürgető döntések akadtak el a karantén miatt, ott most leginkább abban reménykedhetnek az érintettek, hogy a lazítások eddigi tempója megmarad és két-három hét után a közgyűlések is kiszabadulnak a tiltás alól.

Megosztás itt:

Spread the word. Share this post!

About the Author: thazadmin

Aláírás: [center][b]Barkóczi Zoltán[/b]
P.Color Kft.
[i] ügyvezetõ[/i][/center]
Web oldal: P.Color Társasház

error: Védett tartalom !!